Page content

Glutenvrije nazomer salade met spruitjes

Glutenvrije nazomer salade met spruitjes

Hier een meer dan verrassend recept voor een uiterst originele salade met spruitjes. Lekker bij de barbecue, bij een pan aardappels, of als maaltijd voor warme nazomerdag. Werkelijk vol met vitamines, mineralen, en een bijzondere smaak. Met bijbehorend recept voor de bijpassende vinaigrette.

Ingrediënten voor de nazomer salade met spruitjes:

  • 450 gram spruitjes
  • 2 sjalotjes, in plakjes gesneden
  • 2 kopjes wilde rijst, gekookt en gaar
  • 1 grote appel, gewassen, klokhuis verwijderd, in plakjes gesneden
  • ½ kopje gedroogde cranberries, even weken
  • 1 kopje (gekookt) vruchtvlees van de flespompoen (zie afbeelding onder, dat is de pompoen die het meest in de supermarkt verkocht wordt
  • 1 citroen

flespompoen

Ingrediënten voor de vinaigrette:

Bereiding:

Kook de rijst en laat afkoelen. Neem voor de vinaigrette een schaal en voeg er de appelazijn, de siroop en de mosterd toe. Langzaam roeren en de olijfolie bijgieten. Peper en zout naar smaak toevoegen. Even proeven en naar wens een scheutje extra siroop bijvoegen. Goed mengen.

De salade: Was de spruitjes en doe ze heel even in de foodprocessor of blender. Niet te lang, maar zodanig dat er kleine stukjes ontstaan. Niet pureren. Neem een grote koekenpan en verwarm een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Snijd de bacon in kleine stukjes en even bruin bakken. Uit laten lekken op keukenpapier. Doe de spruitjes in dezelfde koekenpan, voeg eventueel een drup olijfolie toe, indien nodig. Bak op laag vuur ongeveer 5 minuten totdat de spruitblaadjes zacht geworden zijn. Goed roeren. Voeg de sjalotjes aan de spruitblaadjes toe. Mengen en roeren, en laat zachtjes 5 minuten bakken. Naar smaak snufje peper en zout strooien. Neem een grote schaal of slabak en doe er de zacht gebakken spruitjes en sjalotjes in. Voeg de rijst, de appel, de cranberries en de eventuele pompoen toe. Roeren. De stukjes spek of bacon bovenop leggen. Tot slot de vinaigrette over de sla gieten. Bewaar wat voor aan tafel. Warm serveren, of op kamertemperatuur.

 

Comment Section

0 reacties op “Glutenvrije nazomer salade met spruitjes

Plaats een reactie


*