Hollandse glutenvrije ontbijtkoek

Een van de eerste recepten waar ik naar op zoek ging (naast brood) toen ik glutenintolerant bleek te zijn, was ontbijtkoek. Eigenlijk eet ik het niet eens zo vaak, maar een voorraadje in de diepvries blijk ik toch als noodzakelijk te beschouwen. Het was even stoeien met de verhoudingen, maar dit recept is erg lekker geworden. Inderdaad, glutenvrije ontbijtkoek is altijd wat droger dan de normale variant, maar door wat meer gewelde rozijnen/cranberries toe te voegen, valt dit minder op.

Glutenvrije ontbijtkoek: wat heb je nodig?

  • 150 gram boekweitmeel
  • 75 gram amandelmeel (daar wordt de koek wat luchtiger van)
  • zoveel koek en speculaaskruiden als je lekker vindt (bij mij gingen er 3 eetlepels in)
  • een halve theelepel kaneel
  • mespunt zout
  • een zakje (8 gram) bakpoeder
  • een theelepel vanille-aroma/poeder
  • 75 gram honing/agavesiroop/rijststroop
  • 75 gram kokosbloesemsuiker (geeft een lekkere karamelachtige smaak af)
  • 225 ml (plantaardige) melk
  • 2 eitjes
  • handvol met rozijnen/cranberries (wel deze een half uurtje vooraf in warm water)
  • optioneel: een handje met gemengde noten

Glutenvrije ontbijtkoek: hoe maak je dat?

Verwarm je oven alvast voor op 165 graden. Meng in een kom alle droge ingrediënten door elkaar. In een andere kom klop je de eitjes samen met de suiker en honing (of vervanging daarvan) door elkaar, voeg daarna de melk toe. Lepel voor lepel voeg je de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel tot je een mooi beslag hebt. Doe ongeveer de helft van je beslag in een cakevorm. strooi er dan de rozijnen overheen (en noten als je deze toe wilt voegen)

image

De andere helft van het beslag doe je nu in je cakevorm. Bak de koek in ongeveer 45-55 minuten gaar (doe de satéprikker-test om zeker te zijn dat hij gaar is). Als de koek afgekoeld is, kun je de plakjes die je over hebt, meteen in de diepvriezer doen.

Laagje boter erop en klaar is de glutenvrije ontbijtkoek.

lieve groetjes, Inge

image

 

Wat zijn sulfaten en wat voor effect hebben ze op je gezondheid?

Sulfaten zijn een groep minerale zouten die tegenwoordig in veel verschillende producten zit. Ook in verschillende reinigsproducten, zoals tandpasta worden sulfaten gebruikt. In dit blog ...

Dit is wat de wetenschap ons leert over het perfecte ontbijt

Ontbijten wordt de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. In dit blog neemt Lara je mee hoe je het perfecte ontbijt kan creëren!
paleo-prosciutto-frittata-muffin

Paleo frittata muffin, gewikkeld in prosciutto

Kennen jullie hem nog? De frittata, een typisch Italiaans gerecht! Oorspronkelijk is de frittata uit armoede ontstaan. Frittata werd gemaakt van alle groenten en pasta’s ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *