Page content

Chef Willems saus recepten: avocado – pesto mayonaise en tzatziki saus

Chef Willems saus recepten: avocado – pesto mayonaise en tzatziki saus

Onderstaand een aantal basis saus recepten uit de keuken van onze chef Willem die bij meerdere gerechten gebruikt kunnen worden.

Mijn eerste saus recept is een avocado saus wat ik vaak gebruik voor mijn gegrilde Mexicaanse kip salade. Of in mijn Cajun garnalen wraps.

Ingrediënten avocado saus:

  • 1 x basis mayo
  • 3-4 eetlepels room
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels limoen sap
  • 1 scheut Worcestershire
  • 1 scheut of meer tabasco
  • 1 avocado rijp
  • zout & peper

Pel de rijpe avocado en mix met de limoen sap (zonder pittten) in een kom, stamp de avocado met een vork tot een puree. Als je je mayo glad wilt hebben doe dit in een blender.

Voeg de mayo, ketchup, tabasco en Worcestershire toe en roer je saus glad.

Dan naar gelieve hoe dun je je saus wilt hebben room toevoegen en op smaak brengen met zout en peper

Recept pesto mayonaise:

Wat krijg je als je 2 klassiekers samenvoegt? Dan krijg je krijgt een pesto mayonnaise! Wat zegt uw me daar nou??? U koopt uw pesto in de winkel in een pot….Ik doe maar net alsof ik dat niet hoorde. Kom aan zo makkelijk en eentje die bijna iedere sandwich naar een hoger niveau brengt. Pesto kan onder olie een week lang in een koelkast bewaard blijven dus ook heerlijk voor een snelle pesto pasta.

Ingrediënten pesto mayonaise:

  • Basilicum bladeren (ik gebruik altijd 1 volle thee kop, een beetje aangedrukt)
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram geraspte parmezaan (kan vervangen worden door pecorino romano)
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • zout en gemalen zwarte peper (naar smaak toevoegen)

Doe de de gewassen en uitgelekte basilicum, knoflook, pijnboompitten en snufje zout in de keuken mixer. Mix het kort op medium stand.

Voeg de geraspte parmezaan en verse gemalen peper toe en mix wederom terwijl je langzaam druppelend de olijf olie toevoegt, mix het geheel niet te lang want je wilt er wel structuur in houden.

Als je de saus dit niet meteen gebruikt, schep het in een weckpot en zet de bovenste laag onder met olijf olie, op deze manier is het luchtdicht en blijft je pesto mooi groen in plaats van dat het verkleurt naar camouflage bruin.

Recept Tzatziki saus

Ja hoor en daar is de zomer dan eindelijk aangebroken dus tijd om een van mijn favoriete klassiekers uit de kast te halen.

Een Griekse Tzatziki, heerlijk om voor bij een Griekse salade te gebruiken, natuurlijk onze lam gyros, shaslicks van de barbeque of als dip voor een pita, Turks brood of een groenten crudité.

Ingrediënten Tzatziki saus:

  • 750 ml Griekse yoghurt
  • 50 ml citroen sap
  • 2 tenen knoflook…(mag ook meer)
  • 1 komkommer
  • zout (10 gram)
  • 20 gram munt vers geplukt van de steel
  • 20 gram dille vers geplukt van de steel
  • 50 ml olijf olie
  • verse peper en zout naar smaak toevoegen

Begin met je komkommer te wassen en daarna aan de grove kant op je keuken rasp te raspen, Ik schil de komkommer nooit want het geeft textuur en smaak, nadat deze in zijn geheel is geraspt, vermengen met het zout en in een zeef doen zodat het vocht kan uitlekken

Na een half uur knijp de komkommer uit (ik zeg knijpen niet wurgen) en plaats in een kom, vervolgens voeg de yoghurt, citroensap, zeer fijn gehakte knoflook en gemalen peper toe.

Was de dille en mint verwijder de steeltjes vooral bij de mint en snij dit fijn. Behoudt de structuur, we zijn hier geen baby voeding aan het maken, voeg dit samen met de olijf olie toe aan de mix en schep het door. Voeg verder geen zout toe, in de koelkast plaatsen voor 2 uurtjes zodat de smaken tot hun recht kunnen komen. Na 2 uur proeven en eventueel wat zout toevoegen.

Comment Section

0 reacties op “Chef Willems saus recepten: avocado – pesto mayonaise en tzatziki saus

Plaats een reactie


*