FoodSciffer: de nieuwe app voor bewust eten

Heb je een allergie of dieet of eet je graag bewust? Ben je het zat om etiketten te ontcijferen? Welkom bij de club, dan is deze blog interessant voor jou! FoodSciffer maakt bewust winkelen in supermarkten wel heel gemakkelijk.

Voor wie is de FoodSciffer app?

FoodSciffer is er voor iedereen die het belangrijk vindt om te weten welke ingrediënten er in een product zitten. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als

  • jij of iemand in je gezin een bepaalde allergie of intolerantie heeft, zoals voor gluten, lactose of noten,
  • je een bepaald dieet hebt of iets liever niet eet, zoals het niet eten van varkensvlees of schaaldieren of bijvoorbeeld kokos,
  • je specifieke voedingsvoorkeuren hebt zoals de voorkeur voor vegetarisch, natriumarm, suikervrij of conserveringsmiddelenvrij,
  • je graag bewust met voeding omgaat, zoals het vermijden van glutamaten zoals E621 of sulfiet, het zoveel mogelijk eten van biologische producten, of weten aan welke keurmerken je product voldoet (zoals het Glutenvrij logo, het EKO keurmerk of het keurmerk voor Biologische landbouw).

Kortom, de FoodSciffer is er eigenlijk voor iedereen die om welke reden dan ook bewust met voeding omgaat.

Wat is de FoodSciffer app?

FoodSciffer is een app die je eenvoudig kan downloaden op je smartphone, iPad of tablet. Je scant producten thuis of in de supermarkt door de camera van je smartphone op de streepjescode van het product te richten. FoodSciffer toont dan de gevonden informatie over het product.

FoodSciffer schermafbeeldingen

Informatie op maat door het invullen van je persoonlijk profiel

Het is ongelooflijk hoeveel ingrediënten er in een product kunnen zitten. Een goede inschatting of het product bijvoorbeeld glutenvrij, lactosevrij én biologisch is, heb je niet zomaar gemaakt. Met de FoodSciffer is dit ontzettend eenvoudig gemaakt door de introductie van een persoonlijk profiel.

FoodSciffer is de eerste app die ik heb gezien, waarbij het invullen van een profiel in 2 minuten is gepiept en je bij het scannen daadwerkelijk overzichtelijke informatie terugkrijgt of het product past bij jouw wensen en eisen.

Niet alleen voor jou met je wens voor biologische producten, maar ook voor je puberende dochter die opeens geen paardenvlees meer eet, en voor je zoon die uit liefde voor dieren vegetarisch is geworden. En dat is wat de FoodSciffer ook onderscheidend maakt! Hoe maak je dat profiel? Eenvoudig:

  • Je maakt een profiel aan voor jezelf en je gezin
  • Je vult per persoon de allergenen in (van licht tot zwaar)
  • Je vult per persoon de voorkeuren en aversies in
  • Je vult je favoriete keurmerken in

Als je een product scant, verschijnen er direct duidelijke iconen die aangeven of een product wel of niet voldoet aan al jouw eisen en wensen en die van jouw gezin.

FoodSciffer Iconen

Alle denkbare informatie bij elkaar in 1 overzicht

Behalve aangeven of het product aansluit op jouw eisen en wensen, krijg je eronder alle denkbare informatie die de fabrikant over het product in de database heeft gezet:

  • Energie / Calorieën
  • Voedingswaarde (zoals bijvoorbeeld suiker)
  • Omschrijving en keurmerken
  • Ingrediënten
  • Allergenen
  • Bereidingswijze

Wat heb ik aan de FoodSciffer?

Voor mezelf weet ik precies welke producten ik wel of niet neem. Maar dat gaat niet altijd op. Zelf vind ik twee dingen aan de FoodSciffer echt super:

  • Soms ben ik in een andere supermarkt dan mijn eigen supermarkt, met andere merken. Even scannen met mijn mobieltje en ik zie direct of mijn favoriete producten van een ander merk wel/geen kleurstoffen of E621 bevatten
  • Als ik eters krijg, oeiiiiiii, met specifieke dieetwensen of allergieën. Tsja, dan wil ik toch iets lekkers kunnen maken. In de FoodSciffer maak ik dan in 30 seconden een profieltje aan en zie ik in een oogopslag welke producten wel of niet voldoen. Ideaal!

Wil jij de FoodSciffer ook gebruiken?

Download de FoodSciffer dan nu meteen. De app is beschikbaar voor iOS en Android en je kan hem downloaden in de App Store of in Google Play. Dat kan nu GRATIS. Dat komt onder andere omdat de FoodSciffer nog niet beschikt over de informatie van álle merken. Er zitten nu zo’n 100.000 producten in, met name A-merken. Nog niet elke fabrikant werkt even hard mee, en daarom is het downloaden van de app nu gratis. Hoe meer mensen de app downloaden, hoe groter de druk wordt op de fabrikanten om hun informatie ook vrij te geven aan FoodSciffer. Zo snijdt het mes aan twee kanten 😉

Wil je eerst even kijken hoe het werkt? Kijk dan naar dit filmpje hieronder van 1.30 minuten

FoodSciffer is een non-profit initiatief van QuadroVision. QuadroVision ontwerpt en ontwikkelt diverse technische concepten, internet- en bedrijfsapplicaties. Zij zetten kosteloos hun eigen innovatie en bewezen technologie in voor hun FoodSciffer initiatief. Dat vind ik nu eens bewust zaken doen!

 

Note: je weet het natuurlijk al lang, maar vaar niet 100% blind op apps, net als op meningen en adviezen, en blijf je eigen verstand gebruiken. Natuurlijk doen alle leveranciers hun best om zo goed mogelijk informatie te verschaffen, maar er kan altijd en overal een foutje in sluipen.

Zelfgemaakt Bietenijs

Cheat Day! Bietenijs

Dit is absoluut niet het gezondste recept wat er is voor zelfgemaakt ijs, maar zeker wel een recept waar je heerlijk van zult smullen!
ME-challenge

Challenge

Doelen. Je zet ze zelf. En dan bereik je ze opeens….En dan? Tja, dan stel je nieuwe doelen! Mijn eerste doel was fitter worden, beetje ...

Coronacrisis vertraagt vervangen loden waterleidingen, wat nu?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat filtersystemen mogelijk een tijdelijke oplossing bieden bij loden waterleidingen. Nu we te maken hebben met een pandemie door het coronavirus, ...

2 reacties op “FoodSciffer: de nieuwe app voor bewust eten”

    1. Hallo Marjan,

      Helaas! De app is verkrijgbaar in de App Store en in Google Play, maar (nog) niet voor Windows!
      Groetjes, Rosa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *