Botontkalking door…het drinken van melk! Tien gezondere calciumbronnen

Al meer dan honderd jaar wordt melk grootschalig gepromoot als bron van calcium dat onder andere nodig is voor sterke botten. Melk is gezond, wordt gezegd. Maarrrrrr….. hoe lang blijven we dat nog roepen? Een recente studie, uitgevoerd in Zweden, toont expliciet aan dat melk ongezond voor ons is. En let op: onderzoekers hebben gegevens van meer dan 100.000 mensen verwerkt. Zij tonen aan dat veelvuldig drinken van melk leidt tot een verhoogd risico op osteoporose. En osteoporose is niets anders dan een ander woord voor botontkalking!

Waarom is melk ongezond?

Je skelet kan worden gedwongen om calcium vrij te geven

Ongeveer 99% van al het calcium in ons lichaam zit in de beenderen van ons skelet. Slechts een kleine fractie (1%) is aanwezig in extracellulaire (buiten de cellen) vloeistof of in intracellulaire (tussen de cellen) structuren van zachte weefsels. Deze kleine fractie kun je zien als een constant aanwezige, vloeibare bron van calcium. Calcium wordt hieraan toegevoegd via het voedsel dat we nuttigen, of anders als het wordt vrijgemaakt uit ons skelet.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn ons skelet en onze beenderen daarin niet statisch. Bot werkt namelijk de hele tijd: het absorbeert calcium en geeft het weer vrij. Dat is een continu proces. Maar wat denk je dat er gebeurt als de calciuminname via voedsel te laag is? Dan blijft het calciumgehalte in de vloeibare calciumbron toch constant. Maar waar wordt dat calcium dan vandaan gehaald? Precies, dat wordt onttrokken aan je botten.

Simpel gezegd, als je te weinig calcium via voeding binnenhaalt, dan worden je botten gedwongen om calcium aan de calciumbron vrij te geven. Daardoor worden de botten brozer.

Het (negatieve) effect van melk drinken op je gezondheid

Zweedse onderzoekers hebben de gegevens verzameld gedurende 20 jaar (!) over de eetgewoontes van meer dan 60.000 vrouwen (39-74 jaar oud). Ze deden dat ook gedurende 11 jaar (!) voor 45.000 mannen (45-79 jaar oud). De onderzoekers stelden de volgende zaken vast:

  • Bij vrouwen die regelmatig melk dronken: zowel een hogere mortaliteit en een hogere mate van botontkalking.
  • Bij mannen die regelmatig melk dronken: een hogere sterfte.
  • Bij zowel mannen als vrouwen die veel melk dronken: hoge concentraties van tekenen van oxidatieve stress en ontstekingen.

Maar wat blijkt nog meer?

De consumptie van andere zuivelproducten had vreemd genoeg deze effecten niet. De consumptie van zure zuivelproducten, zoals yoghurt en kwark, wordt juist geassocieerd met minder botbreuken en lagere mortaliteit.

Ook moet worden opgemerkt dat melkconsumptie niet leidde tot een verhoogd risico op botbreuken bij de heren. Misschien is dit te wijten aan het feit dat het aantal mannen dat aan de studie meedeed een stuk minder was dan vrouwen. Dit effect kan ook komen doordat de mannen 11 jaar werden gevolgd, terwijl de vrouwen maar liefst 20 jaar werden onderzocht.

D-galactose in melk lijkt de boosdoener en de reden waarom melk ongezond is

Wat is het mechanisme dat verantwoordelijk is voor deze effecten van de consumptie van melk? De onderzoekers geloven dat de ongewenste effecten van het drinken van melk worden veroorzaakt door een hoog gehalte aan D-galactose (melksuiker). Melk is de belangrijkste leverancier van D-galactose. Experimentele data toont aan dat langdurige blootstelling aan D-galactose schadelijk is voor de gezondheid en ook veroudering versnelt. Bij dierproeven hebben zelfs lage doses van D-galactose geleid tot verminderde levensverwachting als gevolg van oxidatieve schade, chronische ontstekingen, afsterven van zenuwcellen en verminderde immuniteit. In de studies ging het meestal om het dosis van 100 mg/kg D-galactose. Deze hoeveelheden komen bij mensen overeen met het drinken van een tot twee glazen melk.

Raar maar waar: de bevindingen van de Zweedse onderzoek bevestigen de waarnemingen van epidemiologische studies. Die studies laten namelijk zien dat in de landen met een hoge melkconsumptie mensen vaker overlijden door botbreuken.

10 gezonde bronnen van calcium

Daarom hieronder de beste alternatieve bronnen van calcium (houd in gedachten dat we gemiddeld 1.000 mg calcium per dag nodig hebben):

  1. Magere yoghurt, 250 ml: 400 mg calcium
  2. Tofu, 100 g: 350 mg calcium
  3. 250 ml volle yoghurt: 275 mg calcium
  4. Sardientjes, 4 stuks (met botten): 250 mg calcium
  5. Kefir, beker: 225 mg calcium
  6. Goudakaas, 30 g: 200 mg calcium
  7. Chinese kool, 1 maatbeker, gesneden: 180 mg calcium
  8. Sojabonen, gekookt, 1 maatbeker (170 g): 175 mg calcium
  9. Chiazaad 30 g (3 el): 165 mg calcium
  10. Sesamzaad 10 g (1 el): 100 mg calcium
Foto door Josh Hild: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-apple-zomer-gezicht-17564944/

Hoe kun je gezond blijven op vakantie?

Eindelijk is het zover: je gaat weer op vakantie! Maar hoe zorg je ervoor dat je je gezondheid niet helemaal overboord gooit?

Dessert met watermeloen ijs

Welk kind houdt er niet van ijs? En wat als we fruit verwerken in ons eigengemaakte frisse en gezonde zomerijs? Dat kan, eenvoudig met dit ...
gezonde botten

De beste voeding voor gezonde botten

Ons eten heeft meer invloed op de botten dan we denken. Het bepaalt namelijk of onze botten sterk blijven of broos worden. Wat is het ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *