Angio-oedeem (variant van urticaria)

Angio-oedeem is een aandoening die kan worden beschreven als een variant van urticaria. Hierdoor vormt er een zwelling in de slijmvliezen en in het onderhuidse weefsel van meestal de hals of gezicht.

De meest voorkomende aanleiding van deze aandoening is voedselallergie. Het komt weinig voor dat dat het een respons is op medicijnallergie en dan vooral op pijnstillers en antibiotica. In uitzonderlijke situaties is het ook een mogelijkheid dat het erfelijk is en dus totaal niets met een allergie te maken heeft. In deze zeldzame gevallen is er soms sprake van een gevoelige opgezette buik tijdens een aanval. Ook komt het regelmatig voor dat mensen  plotseling eenmalig een aanval hebben en hier dan later geen last van hebben. Bij 50% van de gevallen komt een geïrriteerde en jeukende uitslag voor op plekken die niet zijn opgezet.

Wanneer de zwelling in het strottenhoofd optreed kan dit levensgevaarlijk zijn en moet er onmiddellijk actie worden ondernomen. Ook bij moeite met de ademhaling of bij het opkomen van andere symptomen is het essentieel dat 112 direct benadert wordt. Hierbij zal een adrenaline injectie worden toegepast en daarna wanneer nodig een ziekenhuisopname. De arts onderzoekt vervolgens de situatie en is staat om je de nodige informatie over de toekomst te geven.    Door: a van den bos
    Mijn zoon klaagt plotseling over een gezwollen bovelip.Heeft geen pijn.Zou dat een voedselallergie kunnen zijn?

Naam:


E-mail:


Bericht:Email deze pagina
Favoriete pagina
Print deze pagina

Fitplein Disclaimer -