Page content

2 theelepels rauwe cacao per dag gaan de veroudering van hersenen tegen

2 theelepels rauwe cacao per dag gaan de veroudering van hersenen tegen

In dit artikel wil ik de interessante resultaten van een recente studie met jullie delen. De uitkomsten suggereren dat regelmatige consumptie van cacao de cognitieve (mentale) veroudering kan vertragen. Anders gezegd, als je regelmatig cacao eet wordt je kans om langer slim te blijven groter!

Ja, het is echt waar zo: rauwe cacao is goed voor je hersenen

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de veroudering van de hersenen, waaronder hoge bloeddruk en andere risicofactoren voor hartaandoeningen, stofwisselingsziekten, verhoogde oxidatieve stress en aspecten van de voeding. In de laatste jaren komt er steeds meer bewijs naar voren dat flavonoïden (chemische verbindingen in plantaardig voedsel een neuroprotectief effect hebben (wat wil zeggen dat ze het functioneren van de hersenen beschermen. Epidemiologische studies tonen een directe positieve relatie tussen de consumptie van flavonoïden en lage prevalentie van cognitieve stoornissen aan. Van alle flavonoïden, is de subklasse van flavonolen voorgesteld als het potentieel hebbende om de verschillende aspecten van cognitieve veroudering tegen te gaan. Flavonolen zijn in overvloed te vinden in cacaoproducten, met name cacaopoeder en donkere chocolade.

De studie waar ik het over heb werd uitgevoerd in Italië in de klinische setting. Negentig oudere mannen en vrouwen (gemiddelde leeftijd 70 jaar) hebben er deel aan genomen. De deelnemers werden ingedeeld in 3 groepen. Gedurende 8 weken dronken de deelnemers van de eerste groep dagelijkse een drankje op basis van cacao rijk aan flavonolen. De leden van de tweede groep hadden ook een cacao drankje gekregen, maar die was laag in flavanolen. De deelnemers van de derde groep kregen een placebo drankje dat precise zo smaakte als het cacao drankje. De onderzoekers merkten een significante verbetering van cognitieve vaardigheden in de groep die cacaodrank dronk welke rijk aan flavonolen was. Bovendien verbeterde de consumptie van de cacaodrank de bloeddruk van de deelnemers.

De resultaten van deze studie ondersteunen de resultaten van eerdere soortgelijke klinische experimenten. De conclusie van deze experementen was dat regelmatige consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavonolen, een effectieve dieetbenadering kan zijn om de mentale veranderingen geassocieerd met veroudering van de hersenen tegen te gaan.

Het cacao drankje dat de wetenschapers voor hun studie gebruikte, bevatte ongeveer 1.000 mg flavanolen per portie. Ter referentie, 2 theelepels (12 gram)van rauwecacaopoeder bevatten evenveel cacaoflavanolen.

Bevatten alle cacaoproducten evenveel flavonolen?

De hoeveelheid polyfenolen in cacao is grotendeels bepaald door de soort cacaoboon en de eigenschappen van de grond waarin de cacaobom groeit. Gemiddeld is de hoeveelheid polyfenolen in gedroogde bonen tussen 3.5% en 4%. Het grootste verlies van de polyfenolen waaronder flavonolen wordt veroorzaakt door het proces van alkalisatie. De meeste cacaoproducten worden gemaakt met alkalische cacao. Alkalisatie wordt gebruikt om de smaak van cacao te verzachten. Dit proces vernietigt echter de polyfenolen. Bij het produceren van rauwe cacao wordt alkalisatie niet gebruikt. In vergelijking met deze rauwe bonen worden er tot wel 85% polyfenolen vernietigd gedurende het traditionele alkalische verwerkingsproces.

Waarin zitten de flavonolen nog meer?

De rijkste bronnen van flavonolen zijn cacaoproducten. Zo bevat cacaopoeder ongeveer 3.400 mg flavonolen per 100 g, en 100 g pure chocolade bevat 1.600 mg flavonolen. Andere goede bronnen van flavonolen zijn bosbessen (330 mg/100g), aardbeien (150mg/100g), zwarte bessen (140 mg/100g), appels (110 mg/100g), noten zoals hazelnoten, pecannoten, pistachenoten en amandelen (180-500 mg/100g). Zwarte en groene thee, druiven en rode wijn zijn ook rijk aan flavonolen.

Referenties

  1. Consumption of cocoa flavanols results in an acute improvement in visual and cognitive functions. D.T. Field et al. / Physiology & Behavior 103 (2011) 255–260
  2. Consumption of cocoa, tea and coffee and risk of cardiovascular disease. Di Castelnuovo et al. / European Journal of Internal Medicine 23 (2012) 15–25
  3. Cocoa flavanol consumption improves cognitive function, blood pressure control, and metabolic profile in elderly subjects: the Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study—a randomized controlled trial. D. Mastroiacovo et al. Am J Clin Nutr March 2015 vol. 101 no. 3 538-548
  4. Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products. Stephen J Crozier, Amy G Preston, Jeffrey W Hurst, Mark J Payne, Julie Mann, Larry Hainly, Debra L Miller. Crozier et al. Chemistry Central Journal 2011, 5:5
  5. Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of thePhenol-Explorer database. J Pe´rez-Jime´nez1, V Neveu, F Vos, and A Scalbert. European Journal of Clinical Nutrition (2010) 64, S112–S120
  6. Chocolate, Lifestyle, and Health. F. Visioli et al. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49:4, 299-312, 2009. DOI: 10.1080/10408390802066805
  7. “The Food of the Gods”: Quality Determinants of Commercial Cocoa Beans, with Particular Reference to the Impact of Fermentation. Lídia J. R. Lima, M. Helena Almeida , M. J. Rob Nout & Marcel H. Zwietering. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 51:8, 731-761, 2009. DOI: 10.1080/10408391003799913
  8. Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease. David L. Katz, Kim Doughty, and Ather Ali. Antioxidants and redox signalling.Volume 15, Number 10, 2011
  9. Chocolate and Coronary Heart Disease: A Systematic Review. Owais Khawaja & J. Michael Gaziano & Luc Djoussé. Curr Atheroscler Rep (2011) 13:447–452
  10. Flavonol-rich dark cocoa significantly decreases plasma endothelin-1 and improves cognition in urban children. Lilian Calderón-Garcidueñas et al. August2013|Volume4|Article104 |Frontiers in pharmacology.
  11. Systematic Analysis of the Content of 502 Polyphenols in 452 Foods and Beverages: An Application of the Phenol-Explorer Database. JARA PE´ REZ-JIME´ NEZ, VANESSA NEVEU, FEMKE VOS, AND AUGUSTIN SCALBERTJ. Agric. Food Chem., Vol. 58, No. 8, 2010
  12. Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis of randomized trials. L. Hooper et al. Am J Clin Nutr 2012;95:740–51.

Comment Section

2 reacties op “2 theelepels rauwe cacao per dag gaan de veroudering van hersenen tegen



Door Lera op 8 april 2016

Dag Sandra,
Dank je voor jouw comment.
De links naar de onderzoeken staan boven.
En de industrie is AL bezig met het ontwikkelen van allerlei producten op basis van cacao die preventief of zelfs curatief door de mens genomen kunnen worden. Spannende tijden!

Plaats een reactie


*