Dat zit niet (melk)snor

‘Melk is goed voor elk’ of ‘Melk, de witte motor’, deze slogans kent iedereen. Het drinken van melk zit diep in onze cultuur geworteld. Want wie is er niet opgegroeid met een glaasje melk naast z’n bord? Toch blijkt deze witte motor een witte ‘sloper’.
Maar waarom klinkt de zin “eerst je melk opdrinken” dan in zoveel huishoudens? Het blijkt gewoon één grote reclamestunt. In de jaren dertig hadden boeren een melkoverschot. De economie wankelde en vooral boeren hadden moeite om de melk aan de man te brengen. Daarom werd ‘Het Zuivelbureau’ opgericht. Deze organisatie had de taak om de mensen weer melk te laten drinken zodat de boeren weer aan het werk konden. Deze oplossing was dus niet om onze gezondheid maar om de economie te verbeteren. De marketingtruc heeft gewerkt, want nu, jaren later, denken mensen nog steeds gezond bezig te zijn met een glaasje melk.

En gezond is het ook, maar wel tot je een jaar of drie bent. Bij je geboorte bezit je de genen om zuivel te kunnen verteren, want baby’s drinken immers melk.  Maar bij 75 procent van de mensen schakelt dit gen zichzelf na een tijdje uit en maakt het geen enzymen meer aan om lactose te kunnen verteren. De onverteerde lactose kan in je darmen gaan gisten, wat voor allerlei buikklachten kan zorgen. Je lichaam gaat er gewoon van uit dat je na je baby zijn geen melk meer drinkt. Buiten West-Europa wordt je ook vreemd aangekeken als je als volwassene nog melk drinkt.

En om maar meteen nog een mythe te onthullen. Melk is niet goed voor je botten. Het is zelfs het omgekeerde! Hoe meer melk je drinkt, hoe meer kans op botontkalking. Een studie waaraan 78.000 vrouwen deelnamen, toonde aan dat vrouwen die twee of meer glazen melk per dag dronken 45 procent meer kans hadden op heupfracturen dan vrouwen die minder dan één glas melk per week dronken. Om je botten echt een plezier te doen, eet je genoeg groenten. Daarin zit genoeg calcium voor onze botten.

Mis je je melk, probeer dan eens plantaardige ‘melk’, zoals rijstemelk of sojamelk. Niet uit een uier, maar wel veel gezonder. Of houdt het gewoon bij je eigen snor.

Bron: De mooie voedselmachine –  Giulia Enders en De VoedselzandloperKris Verburgh

FTPT25-personal-trainer-Fabian-Touw

FTPT25: Online sporttraining in slechts 25 minuten!

Een aantal van jullie heeft ongetwijfeld mijn blog gelezen over mijn eerste ervaringen met mijn personal trainer, wow, wat was dat intimiderend! Ik heb een ...

Groentesap met rode kool

Deze groentesap met rode kool en komkommer zit boordevol vitaminen om je geheugen scherp te houden. Kan jij wel een geheugensteuntje gebruiken? Dan is deze ...
kaas chocola en rode wijn

Kaas, chocolade en rode wijn voor gezonde darmen en gewichtsverlies

Gezonde darmen en ook nog eens afvallen met chocolade en rode wijn? Dit vind ik nou eens een leuke insteek voor onderzoek: sleutel tot gewichtsverlies ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *