Voedzame crackers recept

Waarom zou je zelf crackers maken…

De laatste tijd zie ik overal prachtige, smakelijke foto’s voorbij komen van zelfgemaakte crackers. Van die heerlijke crackers, die je ook bij de bakker kunt kopen. Ik zou mezelf niet zijn als ik dit ook niet wilde gaan proberen. Als ik het zelf maak, weet ik natuurlijk wat er precies inzit. Toevallig heb ik het boek ‘powerfood’ van Rens Kroes laatst gekocht en daar stond een heerlijk recept in. Ik heb het recept nu 2 keer geprobeerd en hier en daar wat aanpassingen gedaan om het helemaal naar mijn smaak te maken.

Resultaat: ik ben verpest en wil geen andere crackers meer! Deze homemade crackers zitten bomvol met vezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen en zijn een ontzettend goede broodvervanger (wanneer je daar behoefte aan hebt).

Wat heb je nodig?

  • 6 eetlepels pitten en zadenmix (je kunt ook voor bv enkel zonnebloempitjes kiezen, maar als je voor een mix gaat, krijg je ook een betere mix van voedingsstoffen binnen! Mooi meegenomen dus)
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 7 eetlepels sesamzaad
  • 3 eetlepels havermout
  • 3 eetlepels gepofte quinoa
  • 170 gram volkoren speltmeel (of roggemeel/boekweitmeel… wat je lekker vindt!)
  • 1 theelepel baking soda (of bakpoeder)
  • 1 flinke theelepel zout (kies liefst voor JoZo, daar zit jodium aan toegevoegd!)
  • 2 eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • 125 ml lauwwarm water

Hoe maak je ze dan?

Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom en meng ze goed door elkaar. Voeg daarna de kokosolie en het water toe en mix alles heel goed door elkaar. Het wordt een behoorlijk plakkerig geheel en toegegeven, het ziet er nu nog niet ech smakelijk uit… Maar, heb vertrouwen het komt goed!

58

Leg het mengsel op een bakpapier, vouw het bakpapier dubbel en rol het geheel goed uit.

59

Maak er een rechthoek van ter grootte van je bakplaat en zorg dat de dikte overal (ongeveer) hetzelfde is. Verwarm je oven alvast voor op 170 graden. Leg daarna het bakpapier met het deeg op de bakplaat en snij er rechthoeken/vierkanten van. Kies zelf het formaat wat je fijn vindt voor je cracker (maak ze niet te groot, ze zijn machtiger dan bv een stukje knackebrot!)

60

Bak de crackers af in de oven op 170 graden gedurende 45 minuten. Het resultaat: heerlijke en voedzame crackers! In een luchtdichte doos/zak zijn ze zeker 5 dagen – 1 week houdbaar. Ze blijven ook lekker knapperig.

62

superfood smoothie

Energy boost smoothie met goji, vers fruit en maca

Een heerlijke energie smoothie! De Goji bessen zijn goed omdat ze een grote hoeveelheid antioxidanten bevatten. Maca poeder is goed als natuurlijke energiebooster, het bevat ...

Glutenvrij koekjes bakken: Oatmeal cookies recept

Het verhaal achter mijn lievelingskoekjes! Voordat ik ontdekte dat ik niet tegen gluten kan, waren oatmeal cookies echt mijn favorieten (ook van mijn man trouwens!). ...

Afvallen na de bevalling: 6 verantwoorde adviezen

Als je net een zwangerschap achter de rug hebt, is het niet vreemd als je zo snel mogelijk weer terug wilt naar het gewicht wat je had ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *