Vitamine B12 tekort: risico voor vegans of veganisten

Vitamine B12 tekort komt steeds vaker voor. Vitamine B12 staat ook bekend als cobalamine. Deze vitamine komt vrijwel uitsluitend voor in dierlijke producten en daarom moeten strikte vegetariërs niet vergeten om regelmatig deze vitamine via supplementen in te nemen. B12 is de enige in water oplosbare vitamine die ons lichaam kan opslaan en gedurende een lange tijd kan gebruiken, of eigenlijk, kan hergebruiken.

Waarom is een vitamine B12 tekort gevaarlijk?

B12-deficiëntie kan leiden tot zogenaamde megaloblastische anemie. Dit is een type bloedarmoede dat wordt gekenmerkt door grote “onrijpe” rode bloedcellen. Symptomen van een vitamine B12 tekort zijn:

  • tintelingen in de vingers
  • geheugenverlies
  • storing van coördinatie
  • spierzwakte in de benen

Een langdurig vitamine B12 tekort leidt tot onherstelbare schade aan de zenuwen en verlamming.

Functies van vitamine B12

Samen met foliumzuur (vitamine B11) is vitamine B12 verantwoordelijk voor de synthese (aanmaak) van ons DNA. Vitamine B12 is tevens nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een optimale werking van het zenuwstelsel. Verder hangt de activering van foliumzuur in het lichaam af van de status van B12. Dus als je een vitamine B12 tekort hebt, gaat het ook mis met je B11 status. B12 is ook betrokken bij de productie van stofjes die onze stemming beïnvloeden. Deze worden S-adenosyl-L-methionine (SAMe) genoemd.

Vitamine B12 tekort komt vaak voor, ook onder vleeseters

Eten bereiden in een magnetron vernietigt de B12 die in dat voedsel voorkomt. Vitamine B12 komt bijna uitsluitend in dierlijke producten voor. Algen, paddenstoelen en gefermenteerde sojaproducten bevatten soms B12, maar B12 uit plantaardige bronnen wordt niet door ons lichaam geabsorbeerd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B12 in Nederland is 2.8 microgram. Deze minimale hoeveelheid is vergelijkbaar met het gewicht van de inkt in het puntje aan het eind van een zin! Raar maar waar: mensen die stoppen met het eten van dierlijke producten kunnen het met hun B12- reserve nog drie jaar volhouden. Dit komt doordat ons lichaam deze vitamine heel efficiënt kan recyclen. Een vitamine B12 tekort komt veel voor, ook onder vleeseters. Een tekort aan deze vitamine treedt vreemd genoeg niet op vanwege een tekort van deze vitamine in onze voeding, maar doordat ons lichaam de vitamine niet kan opnemen.

Hoe wordt vitamine B12 opgenomen door ons lichaam?

Vitamine B12 komt vrij uit voeding door de werking van maagzuur en enzym pepsine in de maag. Verder wordt B12 in de dunne darm verbonden met een eiwitstof, de zogenaamde “intrinsieke factor”. De B12 en  de “intrinsieke factor” reizen samen tot het einde van de dunne darm waar specifieke receptoren de vitamine B12 herkennen. Die receptoren kunnen dat alleen indien de B12 samen met de intrinsieke factor voorkomt. Na de herkenning begint dan de geleidelijke opname van vitamine B12 in ons bloed. B12 wordt in kleine doses voortdurend vrijgegeven aan gal, vervolgens komt het in de darmen terecht, en van daaruit komt het weer in het bloed vrij. Deze cyclus herhaalt zich voortdurend. Deficiëntie van maagzuur of de “intrinsieke factor” (zoals bij atrofische gastritis) leidt ertoe dat vitamine B12 niet wordt geabsorbeerd. In dat geval is een regelmatige injectie of nasale inname van vitamine B12 een must. Slechte absorptie van vitamine B12 kan ook een gevolg zijn van de ziekte pancreatitis, gastrointestinale chirurgie of inname van bepaalde medicijnen zoals bijvoorbeeld metformine door diabetespatiënten. Ook bij maagdarminfecties en bij aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verlaagd is kan de opname van vitamine B12 door ons darm zijn verhinderd.

Te veel vitamine B12?

Is het gevaarlijk om te veel vitamine B12 te nemen? Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. Ons lichaam zorgt er zelf voor dat er niet te veel vitamine B12 uit het maag-darmkanaal in het lichaam wordt opgenomen.

gerelateerde producten

Vitamine B12 tekort aanvullen met supplementen?

Vitals is een vitaminemerk dat zo puur mogelijke vitamines maakt. De Vitamine B12 van Vitals is hooggedoseerd en bovendien geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Met gezonde groet,

Lera

Voeding met calcium

Botontkalking door…het drinken van melk! Tien gezondere calciumbronnen

Al meer dan honderd jaar wordt melk grootschalig gepromoot als bron van calcium dat onder andere nodig is voor sterke botten. Melk is gezond, wordt ...
kaas-bieslook-brood

Glutenvrij kaas- en bieslookbrood recept

Gluten- en gist vrij knapperig kaas- en bieslookbrood afkomstig uit eigen keuken van onze eigen chef-kok Willem Waltheer aka The Racing Chef58. Dit is echt ...
tzatziki saus

Recept tzatziki saus

Recept van chef Willem voor een tzatziki saus die als basis saus te gebruiken is voor diverse gerechten. Een Griekse Tzatziki, heerlijk om voor bij ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *