Page content

Koolhydraten: koolhydraatarm dieet en recepten

Koolhydraten: koolhydraatarm dieet en recepten

Koolhydraten blijven toch broodnodige duiveltjes.

Sinds een jaar let ik dus echt op mijn koolhydraten en eet ik dus bewust geen aardappelen of rijst. (Nou, heel af en toe een frietje dan of in de winter een keertje een echt lekkere stamppot..)

Brood eet ik wel, maar dan alleen Spelt, Kamut of Teff. Dit zijn langzame en zeer voedzame koolhydraten. En dat merk je. 2 sneetjes en je zit vol! Dit geld ook voor de pasta. Alleen Spelt of Kamut. Ik kan koolhydraten niet helemaal weg gaan laten want je hebt ze toch nodig, maar als je voor de meest voedzame varianten kiest zit je langer vol en daar heeft je lijf ook meer aan merk ik zelf.

Maar nu zullen velen die dit proberen vaak tegen bepaalde dingen aanlopen zoals; Wat eet ik dan wel? Of hoe varieer ik hierin? Dus voor diegenen een paar tips uit eigen ervaring voor een koolhydraatarm dieet en koolhydraatarme recepten:

Otbijt:

  • Spelt/Kamut/Teff brood met gezond en lekker beleg.
  • Havermout gekookt met ongezoete Sojamelk, hazelnootmelk of amandelmelk gezoet met rozijntjes en eventueel met een flinke theelepel kaneel (Is goed voor je verbranding)
  • Pannenkoekjes maken van 1 grote banaan, 2 eieren, 1 eetlepel kokosmeel of amandelmeel en evt nog iets toevoegen voor de smaak (beetje rauwe cacaopoeder, kokosrasp, of blauwe besjes) Deze zijn echt mijn favoriet. Je kunt er zelfs je proteinepoeder doorheen doen. Of je voeding shake als die verhit kan worden! Perfect eiwitrijk ontbijt!
  • Omelet opgeklopt met soja room, erbij een schaaltje vers fruit.
  • Kwark, gezoet met fruit.

Lunch:

  • Salade met gemengde saladesoorten, een element vis, kip, tofu of geiten/ schapenkaas, Rauwkost erdoor in de vorm van tomaatjes, komkommer, geraspte wortel, lente ui, paprika, radijs etc. In plaats van brood meng je nu onder deze salade een half blik kikkererwten/ boterbonen of andere peulvruchten. Zeer voedzaam en eiwitrijk. Als dressing een lekkere olijfolie met citroensap of een beetje goede azijn met zwarte peper en zeezout.
  • Zelfgemaakte soep. Maak op je vrije dag een grote pan en vries porties in. Goed vullen met veel groenten en evt. bonen.
  • Couscoussalade (Kamutcouscous) Half kopje couscous bereiden, mengen met rucola, kip, tofu of vis, beetje chilipeper, fetakaas, olijfolie, citroensap, lente ui, paprika en zongedroogde tomaatjes. Een van mijn favorieten deze…
  • Roggebrood met makreel en een groene salade
  • Wrap van dunne omelet gevuld met rauwkost, gerookte zalm, kipfilet, noem maar op. Alles wat gezond is en lekker combineert!

 Diner:

  • Maak standaard 2 of 3 soorten groenten. (gekookt, uit de oven en evt. salade) Het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Bijvoorbeeld; Pompoenstukken uit de oven met een sjalotje of 2, beetje thijm en dragon. Daarbij kort gekookte broccoli met eroverheen even in de koekenpan gebakken cashewnoten met een lekker stukje vlees met evt. nog wat gebakken paddenstoelen of vis.
  • Eet je graag pasta als avondmaaltijd? Maak dan een lekker gekruide tomatensaus met heel veel groenten erin (alles wat op moet kan erin!) en neem dus Spelt of Kamutpasta. Je zit veel sneller vol.
  • Quinoa, Couscous (evt mengen met een klein beetje currypasta voor extra smaak) of Gierst is perfect als rijstvervanger. Lekker om nasi mee te maken! Ook lekker onder groenten zoals sperziebonen met een uitje of mengen met gegrilde groenten.
  • Met boekweitmeel kun je heel makkelijk wraps maken. Water en een snufje zout erbij, mixen en dunne wraps bakken in een beetje kokosvet. Vullen met warme of koude vulling. (Ook lekker als lunch trouwens..)
  • Een van mijn absolute favorieten is de hierboven afgebeelde gevulde pompoen uit de oven. Iets meer werk maar zeker de moeite waard. Gaar een gehalveerde flespompoen een half uur op 180 graden (insmeren met olie, zout en peper en evt. paprikapoeder) Hol uit en verdeel het vruchtvlees onder gekookte quinoa met een lente ui, groosterde pijnboompitten, gergrilde courgette en verbrokkelde fetakaas. Zet nog een kwartier tot 20 min terug in de oven en serveer met een groene salade.

Tussendoortjes:

  • Rauwkost zoveel je wilt.
  • Kwark gezoet met fruit.
  • Gekookt eitje.
  • Rauwe noten.
  • Fruit.

Al met al kun je allemaal heerlijke gerechten maken met een beetje uitproberen in je koolhydraatarm dieet.

Koop ook eens een groente of ‘enge wortel’ die je nog nooit hebt geprobeerd! Gewoon googelen en uitproberen. Vaak is het superlekker en je hebt weer een nieuwe smaak ontdekt. Niet te bang zijn en in je standaard boodschappen blijven hangen. Er is zoveel te ontdekken met eten! Maak er een feestje van!

Liefs, Vicky

Comment Section

0 reacties op “Koolhydraten: koolhydraatarm dieet en recepten

Plaats een reactie


*